Με αφορολόγητο όριο ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα

Αθήνα
Με αφορολόγητο όριο, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα (πιθανώς την Τετάρτη), σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής που συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Το όριο εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 50.000 ευρώ, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές θα ξεκινούν από από το 0,1% και θα ανέρχονται έως το 2% περίπου.

Στη σύσκεψη υπό τον κ. Στουρνάρα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο όριο, τους συντελεστές και τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει από την πλευρά του ότι «οι σχετικές αποφάσεις για το νέο φόρο που θα αντικαταστήσει και ενσωματώσει τους υπάρχοντες στα ακίνητα, θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής. Όλα τα υπόλοιπα είναι μυθεύματα που αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από την τεράστια προσπάθεια ανάτασης της χώρας».

Ο ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο στόχος είναι η άντληση εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ επέμειναν στην ανάγκη ο ενιαίος φόρος ακινήτων να συνοδεύεται από αφορολόγητο όριο 50.000 ή 100.000 ευρώ, αν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν το μηδενισμό του ορίου, προκειμένου ο φόρος να διαχυθεί στο σύνολο των φορολογουμένων.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο σχεδιαζόμενος νέος ενιαίος φόρος για τα ακίνητα ολοκληρώνει τη φορολογική αφαίμαξη των νοικοκυριών, δημιουργώντας συνθήκες πλήρους ασφυξίας» και εκτιμά ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει «κατ’ ουσίαν στη δήμευση των ακινήτων».

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Εν τω μεταξύ, μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών των ακινήτων σε σχεδόν όλη τη χώρα, λόγω της βουτιάς που έχουν υποστεί, ειδικά το τελευταίο έτος, οι αγοραίες αξίες.

Σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες των εμπορικών έως και 2,5 φορές, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια δραστικής μείωσης των αντικειμενικών τιμών.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες θα υπολογισθεί και ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

Οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών στα ακίνητα είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τελευταίων, που ειδικά πέρυσι μειώθηκαν λόγω της κρίσης έως και 40% στα παλαιά διαμερίσματα και έως 30% στα νεόδμητα.

Η μείωση των τιμών εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και εφέτος.

Η επιτροπή για την αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει υποβάλει την εισήγησή της ώς τις 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι αναπροσαρμογές θα προβλέπουν και αυξήσεις αντικειμενικών τιμών σε πολλές άλλες περιοχές όπου οι αγοραίες τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από τις αντικειμενικές.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s