Άρειος Πάγος: Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας λόγω πιέσεων από τον εργοδότη

Αποτελεί εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, έκρινε ο Άρειος Πάγος. Επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη και ακύρωσε την απόλυσή της.

Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε, έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ο Άρειος Πάγος εξέτασε την περίπτωση 50χρονης εργαζόμενης, η οποία αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει έπειτα από τις πιέσεις των εργοδοτών της να αναλάβει ως πρόσθετη εργασία τα καθήκοντα καθαρίστριας.

Η εργαζόμενη προσλήφθηκε το 1993 σε επιχείρηση αλλαντοποιίας στη βόρεια Ελλάδα και τον Απρίλιο του 2008, της ζητήθηκε να αναλάβει τον καθαρισμό των χώρων μιας άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου, έως ότου προσληφθεί καθαρίστρια.

Η εργαζομένη αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση. Εν συνεχεία οι εργοδότες συνέχισαν να την πιέζουν, την εξύβρισαν και την απείλησαν με απόλυση. Οι πιέσεις που της ασκήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα, έπειτα από μια επεισοδιακή συνάντησή της με το νομικό εκπρόσωπο της επιχείρησης, να πάει στην κουζίνα και να κόψει τις φλέβες της στο αριστερό χέρι. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομεία και έλαβε δίμηνη αναρρωτική άδεια.

Τρεις μήνες μετά την επιστροφή της στην εταιρεία, τον Αύγουστο του 2008, οι εργοδότες κατήγγειλαν την εργασιακή της σύμβαση.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, η οποία είχε δεχθεί ότι οι συνθήκες εργασίας ήταν εκτάκτως δυσχερείς και ασυνήθιστες και είχαν προκαλέσει υπέρμετρη καταπόνηση του οργανισμού της.

Τόσο το Εφετείο όσο και ο Άρειος Πάγος έκριναν ότι το ατύχημα, ανεξαρτήτως αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της εργαζόμενης ή όχι, αποτελεί εργατικό ατύχημα.

Το δικαστήριο όχι μόνο επιδίκασε αποζημίωση, αλλά επιπλέον έκρινε καταχρηστική και άκυρη την απόλυση της εργαζόμενης,  καθώς έγινε από λόγους εκδίκησης.

Πηγή ΑΠΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s