Μείωση Φορολογικών Συντελεστών και Προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος

Αρ. πρωτ.: Δ12Β 1024022 ΕΞ 1.2.2013
Ειδικό φορολογικό καθεστώς για νέες επιχειρήσεις, που προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού, προερχόμενο αποκλειστικά από τις λίστες ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ.

Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: Δ12Β 1024022 ΕΞ 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)
ΤΜΗΜΑΤΑ: Α’, Β’

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Τ.Κ.: 101 84, ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Β. Γιοβά , Κ. Καρακικέ
Τηλέφωνο : 210 3375325, 326
FAX : 210 3375001

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : Ειδικό φορολογικό καθεστώς για νέες επιχειρήσεις, που προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού, προερχόμενο αποκλειστικά από τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Απαντώντας στην αριθ. 3976/14.11.12 ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κα Σκόνδρα Ασημίνα και σε ζητήματα δικής μας αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

1. Με τις διατάξεις των παραγράφου 1 έως 7 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, δόθηκαν κίνητρα για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 και της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ, των οποίων ο κύκλος εργασιών μειώνεται για δύο συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους, έναντι της προηγούμενης κάθε φορά διαχειριστικής περιόδου, ο συντελεστής φορολογίας κερδών που ορίζεται από τα άρθρα 109 και 10 του ίδιου νόμου, μειώνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εργαζόμενων που υφίσταται κατά την προηγούμενη της διετίας διαχειριστική περίοδο δεν μειώνεται σε καμία από τις τρεις πιο πάνω διαχειριστικές περιόδους.

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των δύο διαχειριστικών περιόδων και αν σε κάποια προκύπτει ζημιά, η μείωση του συντελεστή φορολογίας εφαρμόζεται στα κέρδη των επόμενων διαχειριστικών περιόδων και μέχρι να συμπληρωσούν δύο διαχειριστικές περίοδοι ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης. Τα ίδια ισχύουν και για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, στα οποία παρέχεται μείωση των καθαρών κερδών και καθαρών εισοδημάτων κατά ποσοστό 20%.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 64 του ν.2238/1994 (ΚΦΕ) ορίζεται, ότι για τους υπόχρεους της παραγραφου 4 του άρθρου 2 του ιδίου ως άνω νόμου (ΟΕ, EE,  κλπ), ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου της παραγράφου 1 του άρθρου 52 μειώνεται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) κατά τα τρία πρώτα οικονομικά έτη από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. 

3. Επίσης, με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με τηνπαραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν.4110/2013 που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ορίζεται ότι για νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2013 και για τα τρία (3) πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου της παραπάνω κλίμακας μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ εισόδημα.

4. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η Πολιτική Ηγεσία, παρά τις υφιστάμενες δύσκολες οικονομικές συνθήκες, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία, στήριξη και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Εξάλλου, η ειδική φορολόγηση των εταιριών που θα δημιουργηθούν στο εξής και θα προσλάβουν προσωπικό αποκλειστικά και μόνο από τον ΟΑΕΔ, δεν αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χωράς.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s