Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την επιβολή και για το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου την επιβολή και για το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων έχω κάποιες παρατηρήσεις :

 1. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκλειστικά και μόνο σε «Έκτακτες Περιπτώσεις Εξαιρετικά Επείγουσες» κατά το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος. Είναι πρόδηλο ότι ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια, η συνέχιση της εφαρμογής του δεν μπορεί να θεωρηθεί «Έκτακτη Περίπτωση Εξαιρετικά Επείγουσα«. Το ότι η κυβέρνηση παρακάμπτει τη Βουλή γιατί δεν διαθέτει την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, δεν της δίνει ταυτόχρονα το δικαίωμα να παρακάμπτει και το Σύνταγμα.
 2. Όλοι γνωρίζουν ή θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι κατά το Σύνταγμα, τους φορολογικούς νόμους και τη διεθνή φορολογική πρακτική, Φορολογείται το εισόδημα που απορρέει από τη περιουσία.
  Η κατοχή περιουσίας δεν Φορολογείται.
  Ας εξορθολογήσει
  η κυβέρνηση το φορολογικό σύστημα , ώστε αυτό να είναι δικαιότερο και να ευνοεί την ανάπτυξη. Η άποψη ότι οι κάτοχοι περιουσίας αλλά και εν γένει οι Έλληνες πολίτες είναι εκ προοιμίου φοροφυγάδες, στρεβλώνει και την οικονομία και την κοινωνία.
 3. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στην επιβολή του «χαρατσιού» είναι ότι σύμφωνα με την 1972/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εν λόγω τέλος δεν είναι «ανταποδοτικό τέλος» αλλά «φόρος» κατά τις διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος. Η επιβολή λοιπόν φόρου, που έχει τον χαρακτήρα του «έκτακτου και προσωρινού» είναι περιοριστική
  για τη προηγούμενη διετία (2011-2012) και δεν μπορεί να ισχύσει περαιτέρω.
 4. Αντισυνταγματική κατά την άποψή μου (γιατί δεν είμαι νομικός) είναι και η διακοπή και του ηλεκτρικού ρεύματος για τη μη πληρωμή του χαρατσιού, καθώς αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος.

  Νίκος Παπανικολάου
  Αίγινα 3/4/2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s